Körlektion 7

Dubbellektion med riskbedömning och stadskörning, dessutom fick jag lära mig att tanka bilen. Jag var helt slut efter dessa 70 minuter av körning, stadstrafiken i Strängnäs är inte det lättaste att handskas med, för det första är det rondeller överallt och i många korsningar är det extremt dålig sikt och så till den delen att folk inte fattar hur högertrafik fungerar och att det faktiskt är det som gäller genom stora delar av stan. Men om jag ska säga vad jag själv tycker så gick det rätt bra, jag får inte motorstopp lika ofta och jag behöver inte tänka lika mycket när jag kör, ni vet med växling och sånt. 

Vet ni vad.. en sak som jag fortfarande inte kommit över är det faktum att jag faktiskt kör bil nu och att jag tar mig framåt utan att orsaka värsta trafikstockningarna och sånt. Det här är ju något som man har funderat över sen man var pytte liten men aldrig trott att man skulle komma fram till.. Men nu är jag här och jobbar emot att få mitt körkort. Ja för mig känns det fortfarande helt sjuk.


Efter en spännande körlektion sitter jag n...

Efter en spännande körlektion sitter jag nu och väntar på bussen hem till Stallarholmen. Vilket underbart väder det är idag, ni som inte varit ute än passa på säger jag bara. :) Synd bara att det är massa plugg som väntar för min del när jag kommet hem.. Men funderar på att köpa med mig lite fika hem till mig och lillasyster då vi är ensama idag, låter inte det som en bra idé? ;)


Vecka 44

Måndag:
9.00 Dubbel körlektion.
Plugga till tentan!!
Stallet??

Tisdag:
9.15 - 12.00 Föreläsning.
13.15 - 16.00 Studiegruppsarbete.
Plugga till tentan!!

Onsdag:
14.10 - 18.30 Salstenta!!
Sova hos farmor & farfar.

Torsdag:
Skriva kompletering av hemtentan.
Städa rummet!!
Stallet??

Fredag:
Till Lager 157 med familjen??
Plugga körkortsteori!
Tömköra Billy?

Lördag:
Träffa tjejerna??

Söndag:
Billy: Markarbeta.
Plugga körkortsteori!

En helg utan bloggen

Jag kände att jag behövde en helg utan bloggandet.. Om jag ska vara ärlig så har jag knappt suttit vid dator alls och det har varit riktigt skönt. Det behövde jag. :) Istället har jag spenderat min tid med familjen och i stallet, helt underbart har det varit. :) Dock så har jag en ganska ordentlig släng av söndagsångest idag.. var länge sen jag hade det.. Men jag orkar inte riktigt tänka på det än. :P Av någon anledning så är jag ganska duktig på att tränga bort såna saker och tänka på annat istället och så tänker jag göra även ikväll för min lugna helg får inte riktigt vara över än. ;) Först så ska jag hitta någon bra film att kika på. :)

Men jag ska tjuvstarta lite med att uppdatera bloggen lite.. men det övriga livet får vänta tills imorgon. :P

Den här veckan har varit tung på många oli...

Den här veckan har varit tung på många olika sätt, men nu är jag hemma och det är dags att ta tag i en del saker på allvar. Först så känner jag dock att jag behöver en ordentlig natts sömn i min egen säng. :) Imorgon står både shopping och bakning på schemat.. Var och kollade jacka på intersport idag.. Hittade en som jag vart helt kär i som var rätt dyr så mamma tyckte att jag skulle kolla på lite andra ställen först.. Så det är vad jag ska göra imorgon. Hoppas på att man kan hitta en liknande till ett något bättre pris alltså. ;) natti alla fina! :)


Home sweet home


Imorgon lämnar jag "stora" staden

Dags att åter igen krypa ner i bäddsoffan här hos farmor och farfar, sista natten för den här veckan. Imorgon åker jag hem och återvänder inte till storstaden (läs Eskilstuna) förens på tisdag nästa vecka. Underbart! :) Inte för att jag inte trivs här men jag saknar faktiskt hemma lite nu. ;) Ska bli skönt att få sova i sin egna säng ett par nätter nu efter en inte allt för bekväm bäddsoffa med för platt kudde. :P

Innan jag beger mig hemmåt imorgon så väntar en hel lång dag med redovisningar av allas våra fältstudierapporter.. jag är faktiskt nervös den här gången också. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om vårat arbete.. känns lite som vi har missuppfattat uppgiften och att alla andra kommer göra mycket bättre presentationer.. Men kanske är det bara mina nerver som spökar just nu. Jaja, jag ska försöka få lite sömn nu så får vi hoppas på det bästa imorgon. :)

Natti natti! :)

Att skänka pengar till rosabandet är en sj...

foto0373 (MMS)

Att skänka pengar till rosabandet är en självklarhet för många, så även för mig. Så igår köpte jag denna som nu sitter så fint på min jacka. :)


Kaffe och banan, min nya favorit kombinati...

foto0371 (MMS)

Kaffe och banan, min nya favorit kombination. Kanske man kan hitta något bra att se på tv också. ;) Jag bara älskar lediga dagar som denna! :)


Saker som ger styrka! <3

Jag trivs här hos farmor och farfar på min bäddsoffa, här där bekymmerna som krettsar runt mig hemma i Stallarholmen inte kan nå mig. Här är det jobbiga inte lika påtagligt och jag kan tänka på annat utan att dras tillbaka till de jobbiga tankarna som jag helst inte vill veta av. Som en liten minisemester för själen har detta blivit för mig. :) Så därför har jag valt att stanna här hela skolveckan och kommer alltså inte hem förens på torsdag kväll. Men tro nu inte för ett ögonblick att jag inte trivs hemma för det gör jag! :) Men ibland måste man komma bort för att kunna se det bra man har med klarare ögon. Och på senaste tiden har jag till större delen bara kunnat se det mörka, det där som man egentligen bara vill bort ifrån. Så jag behövde verkligen de här. Att få umgås med släkten som jag tidigare i mitt liv inte träffat allt för ofta, mormor paserar jag nästan dagligen.. men när man var liten var Eskilstuna stort och långt borta så hit kunde man inte ta sig på egen hand. Så nu är det dags att ta igen den förlorade tiden. 

Jag måste bara tillägga att jag är så enormt tacksam för hur mycket min familj och min släckt ställer upp för mig just nu! Jag pluggar på högskola och ska anses som vuxen men ändå finns dem här, dem stödjer mig inte bara när det gäller det ekonomiska utan på så många andra sätt också. Jag vet inte hur detta skulle ha gått utan deras hjälp.. Men nu vet jag att tack vare dem har jag möjligheten att ta en förskollärarexamen och vara helt skuldfri när jag ska ut på arbetsmarknaden om drygt tre år. Jag kommer aldrig kunna tacka dem nog för detta! <3

Jag vill även tacka mina underbara vänner som alltid ställer upp och finns där vilket humör jag än är på och hur gnällig, trött och dryg jag än är. ;) Kärlek till er! <3

Inspirationen sinar...

Jag har tappat lite av min blogginspiration på senaste tiden tror jag... Jag har för mycket problem för att orka skriva, annars skulle man ju kunna tro att det vore tvärt om att man vill skriva av sig när det är som jobbigast. Men jag känner att inte ens det orkar jag. Kanske att det känns lite bättre när torsdagen paserat och en del av det jobbiga lagts bakom mig? Det återstår att se.

Men nu så ska jag krypa ner här i bäddsoffan hemma hos farmor och farfar, för imorgon väntar en lång dag då vi ska försöka få färdigt våran fältstudierapport och förhoppningsvis komma fram till hur vi ska redovisa den. Det vore ju så skönt att inte behöva tänka på det även på onsdag utan ta en liten ledig dag såhär mitt i veckan när man som mest behöver den. ;)

Sov sött mina vänner! :)

Vecka 43

Måndag:
8.00 - 10.30 Besök på min VFU! :)
12.00 - 16.00 Träffa studiegruppen på skolan för att skriva fältstudierapport.
Sova hos farmor & farfar.

Tisdag:
Studiebidrag & Lön! :D
9.15 - 12.00 Studiegruppsarbete.
13.15 - 16.00 Föreläsning och studiegruppsarbete.
Sova hos farmor & farfar.

Onsdag:
Träffa studiegruppen på skolan, förmiddag.
Inlämning av fältstudierapport!!

Torsdag:
9.15 - 16.00 Redovisningar av fältstudierapporter!
Ledig kväll - Filmkväll! :)

Fredag:
Baka bröd.
Övningsköra??

Lördag:
Plugga inför salstentan!
Tömköra Billy??

Söndag:
Plugga inför salstentan!
Billy??

Är detta kanske SJ:s anledning till förseningar?


Mycket i skolan nu...

Anmält mig till första salstentan.. vet inte riktigt hur det känns. Jag är nog mestadels nervös egentligen, man vill ju inte misslyckas men folk på skolan säger att det vanligaste är att man klarar detta först på andra eller tredje försöket. Nejmen det blir man ju verkligen lugnare av att höra. Men men, det är ju typ två veckor kvar till det ska skrivas så det kanske är dumt att börja fundera en massa över det nu.

Istället så ska jag försöka skriva ner lite på våran fältstudierapport och sen så ska jag hem till farmor och farfar för att övernatta där tills imorgon då det blir ännu mera studiegruppsarbete och förhoppningsvis så ska vi komma någon vart med våran rapport så att vi inte behöver jobba ihjäl oss med den nästa vecka. :P

Är gräset grönare på andra sidan?

Igår insåg jag en sak... varför ska jag jobba med alla andras hästar och hela tiden bli besviken när dem tas ifrån mig?? Varför utsätter jag mig för detta gång på gång? Okej, jag vet varför det har varit så. Min kära mor har ansett mig för ung och oansvarig för att börja jobba med hennes Billy, jag kan ju inte säga att jag klandrar henne för han har ju varit oanvänd väldigt länge.. jag tror det är fyra -  fem år sedan någon sist satt på hans rygg och innan dess var det ungerfär lika lång tid. Så han är ju ingen lugn och trygg ridskolehäst direkt om man säger så. ;) Men nu har jag fått godkänt att börja jobba honom. Mamma har insett att jag inte är en liten flicka längre och att jag faktiskt kan ta ganska så stort ansvar. :P

Visst är Billy gammal 22 år, men eftersom han inte är sönderriden som många andra hästar kan vara i den åldern så är det inget större problem. Det gäller bara att ta det lugnt i början och göra det i ett tempo som han klarar av. Och ja jag har ju faktiskt inga planer på att göra tävligshäst av honom utan jag vill bara ha någon som jag kan promenadrida och hitta på skojiga saker i skogen med. :) Så nu är det bara att hålla tummarna för att detta går bra. :)

Nu har mitt VFU problemet löst sig! :)

Det som igår kändes helt hopplöst har idag löst sig och känns faktiskt ganska bra. :) För er som inte vet så var det så att den handledare och vfu plats jag hade fått var inte riktigt rätt.. det var nämligen så att den ända utbildade vfu handledaren som jag aldså skulle ha haft hade slutat och jobbade alltså inte kvar där längre. Men efter ett par samtal till olika personer och med lite prat med vfu ansvarig på skolan så har det löst sig och min handledare som jag har fått istället verkar vara supertrevlig. :) Så nu är jag glad och ser fram emot måndagen då jag ska ut och hälsa på dem på förmiddagen. :)

Den här dagen har varit ett rent helvette ...

Den här dagen har varit ett rent helvette rakt igenom... Så nu sover vi och tar nya tag imorgon! Jag har en del att berätta också.. Men det tar vi som sagt imorgon. ;) Sweet dreams! :)


att spendera pengar kan vara så tråkigt ibland

Betalat räkningar och är nu helt pank... känns inte helt bra. Men som tur är så blir det ju barnvaktsjobb på onsdag så då får jag in några hundralappar så jag klarar mig till den 25:e då det är både studiebidrag och löning! :D

Nu så blir det sänggång för trötta Malin, jag har massor att göra imorgon och vet inte ens hur jag ska hinna med hälften.. Men prio ett är att få tag i dem på min VFU!! Jag fattar inte hur jag kunde glömma det idag, SÅ inte okej!! :O

Men god natt på er sötisar! :)

Städdag i stallet

Min dag började hyffsat tidigt. Åkte upp till stallet med mamma för att storstäda, vilket verkligen behövdes då det sett hemskt ut där upp den senaste tiden. Och man kan väl inte säga att det ser perfekt ut nu heller då vi bara kommit halvvägs men det ser betydligt bättre ut än vad de gjorde innan. ;) Nu så är jag helt slut i hela kroppen efter att ha farit runt och torkat, sopat, flyttat grejer och diskat massa hinkar hela dagen. :P Så ikväll blir det nog hyffsat tidigt i säng, det är ju skola imorgon så man måste ju vara utvilad och fräch. :)

Vecka 42

Måndag:
Mamma och pappa förlovade 19 år!
Ringa till min VFU!! (eftersom dom inte svarar på mina mail)
Städdag i stallet med mamma.
Markarbeta Billy??
Laga mat till mamma och pappa.
Betala räkningar!!

Tisdag:
9.15 - 12.00 Föreläsning, genomgång av fältstudierapporten
13.15 - 16.00 Föreläsning, genomgång av fältstudierapporten
Pluggkväll!!!

Onsdag:
Förhoppningsvis besöka VFU!!
Fortsätta städningen av skafferiet
14.30 - 23.30 Barnvakt till Nadja!

Torsdag:
9.15 - 10.30 Studievägledarinformation
10.30 - 12.00 Föreläsning
13.15 - 16.00 Studiegruppsarbete
Ledig kväll!! Film??

Fredag:
Läsa kurslitteratur!!
Körkortsteori!!
Stallet??
Se nya avsnittet av Vampire Diaries!

Lördag:
Körkortsteori
Övningsköra??
Stallet??

Söndag:
Körkortsteori
Läsa kurslitteratur!!
Övningsköra??
Stallet??


Riskettan

I fredags gick jag ju då den där tre timmar långa utbildningen vid namn Riskettan! Och ja vad ska man säga om detta då? Det var tråkigt och jag lärde mig inte så mycket nytt, det nya var väl lite statistiksiffror som jag inte hade koll på innan, men annars så handlade det bara om att man inte ska köra bil om man har dryckigt alcohol, tagit droger eller känner sig trött. Men att det sistnämnda är en bedömningsfråga utifrån den enskillda personens uppfattning. Ja så enkelt kan man alltså sammanfatta den tre timmar långa utbildningen som man måste gå för att få ta körkort och som kostar 700 svenska kronor. Är jag besviken?? JA!!
Jag kan lixom inte finna en poäng med detta påhitt, för det som man pratade om på utbildningen är ju sådant som man fick sitta och lyssna på även under teorikursen som jag gick i våras. Men den var ju ändå mer varierande än detta. Varför inte ta bort detta och göra teorikursen obligatorisk för som sagt den var mer givande och mer allsidig.

Nej, usch för detta! Men nu har jag det gjort i alla fall och min plan är att jag aldrig mer ska behöva sitta där igen. :P


Bakdag!

Jag var inte riktigt lika ambitiös som jag hade tänkt.. det vart bara två brödsorter och så en kaka. :) Men jag känner mig rätt nöjd med det ändå. ;) 10 stycken hönökakor,  Kavring 2 limpor och så en radiokaka. :) Behöver jag tillägga hur roligt jag tycker det är att baka?? Det finns ju inget bättre när man har prövat något nytt recept och lyckats! :) Dock så är jag urdålig på att ta bilder hit till bloggen.. får tänka på de till nästa gång för jag är övertygad om att jag i alla fall kommer baka bröden igen. Radiokakan däremot var ingen storfavorit.. men den vart helt okej den också jag är nog bara lite kräsen när det gäller kokosfett när man bakar. ;)

Funderar på om jag ska orka lägga upp recepten imorgon.. vad tycker ni?? :)

Idag blir de bakning för hela slanten! :) ...

Idag blir de bakning för hela slanten! :) Tre sorters bröd och sen så blir det något gott till fikat. ;) vad det blir får ni se lite senare. :P


När kan man stanna upp och verkligen se?

Ibland känns det som att jag gör så mycket att jag lixom missar det jag gör! Ologiskt jag vet, men det är så det känns. Jag har så mycket att göra hela tiden att jag är inne på nästa grej innan jag riktigt avslutat det föregående, och mitt i allt detta så känner jag att jag inte riktigt tar in vad det faktiskt är jag gör utan jag bara gör. Full fart framåt hela tiden typ.

Jag önskar verkligen att jag kunde stanna upp och svara på frågorna, vad? hur? varför? Men istället så missar jag allt det där som ger livet och uppgifterna en mening. Jag säger hela tiden till mig själv att det blir nog bättre när jag fått rutin på allt.. men sen är ju frågan, kommer jag någonsin få rutin på det? Kommer det komma en dag då jag känner att jag har full koll och verkligen kan njuta av alla upplevelser fullt ut? Det känns just nu som att den dagen är väldigt långt borta. Men vad vet jag, den kanske kommer imorgon!? :)

Nu ska i alla fall övertrötta jag krypa ner i sängen för att ladda om för ännu en händelserik dag. :)
Sweet dreams! :)

Körlektion 6

Idag hade jag en kort körlektion.. eller ja den var ju normallång men vad jag skulle säga var att jag inte hade en dubbel. ;) Och det var nog tur för idag var ju nte riktigt min dag kan vi säga. Jag blandade ihop höger och vänster vi ett tillfälle och svängde fel i en korsning.. ingen större skada skedd egentligen men det kändes inte jätte bra. Skönt i alla fall att min körskollärare bara skrattade bort mitt lilla misstag och sen fick jag vända och köra vidare. :) Men förutom den lilla incidenten så gick det nog ändå rätt bra. Dagens moment var att verkligen hålla koll på cykelbanor och sådant själv, tidigare har ju min körskollärare sagt till om det varit något sånt så jag har kunnat koncentrera mig på hur jag kör och vart. ;) Men nu måste jag ju även få in denna delen som en rutin så att jag inte blir en enorm trafikfara eller så. :P

Jag har även anmält mig till Riskettan på fredag.. så det ska bli spännande att se vad det är för någonting. :) Jag vet ju att det handlar om alkohol och droger och sånt men jag hoppas man kan få lära sig något nytt i alla fall. :)

Personalens protestbrev

Öppet brev till berörda politiker och tjänstemän i Strängnäs kommun

De senaste veckorna har varit oerhört turbulenta för oss som jobbar på Stallarholmsskolan och det är inte helt lätt att sammanfatta alla turer hit och dit. Vi ska åtminstone göra ett försök eftersom vi vill peka på att demokratin i kommunen har stora brister, att kommunens egen värdegrund inte betyder något för beslutsfattarna, att den kommunala grundskolan är ojämlik samt att en cynism och inhumanitet präglar beslut som vilar på prestige och inte på relevanta fakta.

Vårt engagemang bygger på en stolthet för vår egen skola, dess elever och föräldrar men även för orten Stallarholmen. Vi har under årens lopp fått massor av bevis på att Stallarholmsskolan är en bra skola ur mängder av olika perspektiv och vi kan inte längre tiga still när ansvariga politiker och tjänstemän vill påbörja en nedmontering av skolan som obönhörligen slutar med att delar av skolan kommer att tvingas stänga.

Bakgrunden torde vara bekant för de flesta vid det här laget efter att frågan uppmärksammats i lokalpressen, lokalradion och de regionala TV-nyheterna. Skolans rektor sedan nästan 30 år tillbaka, Tor Ahlmark, ställdes inför ett ultimatum av sin chef på utbildningskortet: Se till att få budgeten i balans eller du får gå från din tjänst. Det prognostiserande underskottet uppgår till ca 2 miljoner kronor och det enda sättet att spara in dessa pengar är att avskeda fem personer ur personalen, som till största delen består av lärare. Detta har Tor Ahlmark vägrat att genomföra eftersom organisationen redan idag, efter år av besparingar, är så slimmad att verksamheten nätt och jämnt går att bedriva i enlighet med de kvalitetskrav som ställs. Några exempel på detta är lärare som är på väg in i väggen på grund av att resurskrävande elever inte kan få adekvat hjälp, kuratorstjänsten på skolan är borttagen av besparingsskäl, ca 165 elever på senareskolan ska dela på knappt femton utslitna datorer i en tid då den nya läroplanen stipulerar massor av kunskapskrav som bygger på datoranvändande, vikarier för sjuka lärare kan inte sättas in de första dagarna av ekonomiska skäl etc.

Skolledningen, med Tor i spetsen, har under flera år pekat på dessa svårigheter och inför innevarande budgetår sagt att det är fullständigt omöjligt att lägga en budget i balans utifrån de ekonomiska ramar som tilldelats. Det är alltså ingen nyuppkommen situation utan detta har såväl politiker som ansvariga tjänstemän varit medvetna om. Tor har också varit tydlig med att skolan inte har möjlighet att fullgöra det statliga uppdraget som är styrt av skollagen och läroplanen, med mindre än att de ekonomiska förutsättningarna förändras.

Den styrande majoriteten i Strängnäs kommun (S, C, FP och MP) har klart och tydligt deklarerat att Stallarholmen ska ha en komplett grundskola (F-9) under mandatperioden, men har samtidigt underlåtit att skapa ekonomiska förutsättningar för detta. Kommunen använder ett resursfördelningssystem som bygger på att man tilldelas medel per elev utan att hänsyn tas till hur många klasser eller undervisningsgrupper man måste ha för att organisera verksamheten. I Stallarholmsskolan uppgår de flesta barnkullarna till 35-40 elever per årskurs, vilket är ett antal som är för många för att bara ha en klass men samtidigt för få för att med nuvarande system få täckning för två klasser per årskurs. Som kommunal skola är vi skyldiga att ta emot alla elever som vill gå hos oss till skillnad från exempelvis friskolorna som kan optimera sin organisation utifrån det ekonomiska system som gynnar dem mest. Förenklat innebär detta att exempelvis en friskola i kommunen stänger dörren vid 56 elever per årskurs som man har i två klasser. Vi som också måste ha två lärare i de flesta ämnen till våra 38 barn i en årskurs förväntas alltså klara detta med ungefär en miljon kronor mindre per läsår och årskurs. Detta system att fördela pengar till skolan i vår kommun initierades av Moderaterna för tiotalet år sedan och bygger på att skolor ska konkurrera om eleverna. Modellen fungerar emellertid inte i en kommun som till stora delar består av landsbygd med ett begränsat elevunderlag. Dessutom är den enskilda skolans möjligheter att påverka sin egen ekonomi begränsade eftersom ca 80% av den riktade elevpengen går till just personalkostnader som direkt kan hänföras till det antal undervisningsgrupper eller klasser som behövs. Däremot ska vi vara solidariska och ha ett koncerntänk runt exempelvis lokaler. Där får vi som har ganska slitna lokaler vara med och dela på hyreskostnaderna för de skolor som har nya, fina lokaler. Vi får alltså ingen hjälp att finansiera våra relativt små barngrupper, men tvingas betala för andra skolors dyrare hyreskostnad. Grundskolechefen Andreas Gydingsgård är dessvärre också positiv till nuvarande system att fördela pengarna och presenterar därmed inte systemets negativa konsekvenser på ett tydligt sätt till den beslutsfattande nämnden, så att ledamöterna till fullo förstår konsekvenserna.

Av partierna i den styrande fyrklövern är det Folkpartiet som fått tillsätta ordförandeposten i Barn och Utbildningsnämnden. Det är ingen hemlighet för initierade att ordförande Fredrik Lundgren, genom sin bakgrund som lärare och skolledare, har en väldigt dominerande roll i nämnden. Trots att han representerar majoritetens näst minsta parti, har han fått en väldigt dominant roll i frågor som rör kommunens skolpolitik. Eftersom han är stor anhängare av gällande ekonomiska fördelningssystem till skolorna, utreds inte frågan om dess konsekvenser tillräckligt noga och framförallt inte av någon extern konsult. En sådan skulle nämligen kunna hantera frågan utan egna ideologiska hänsyn eller andra särintressen. Det innebär att kommunen har ett stort demokratiskt problem ifall ett parti med ett väljarstöd som bara uppgår till drygt 7% kan få så stort inflytande i en, för Stallarholmen som ort, så viktig fråga. Skuggan faller också tungt på Socialdemokraterna. De är ensamma större är sina tre koalitionspartners är tillsammans, men ändå ser de tyst på när en alltmer segregerad skola växer fram i Strängnäs kommun. Nu är inte skillnaderna stora bara mellan friskolor och kommunala skolor utan även mellan de kommunala skolorna. Centerpartiet sitter också tyst vilket förvånar med tanke på att det är ett parti som säger sig värna om landsbygden och Miljöpartiet borde väl vara måna om att elever inte ska skjutsas runt i kommunen i onödan?

I den pågående processen där Tor Ahlmark, mot sin vilja, tvingas bort från Stallarholmsskolan har det varit locket på från grundskolechefen. Han har beskrivit sitt ultimatum till Tor som att ”det pågår ett samtal dem emellan”. Utifrån vårt perspektiv har han vid ett flertal tillfällen förvrängt verkligheten och inte bjudit in till öppenhet, så som framställs i färgglada broschyrer där kommunens värdegrund beskrivs. Han har också förvägrat journalister att delta när han mött protesterande och upprörda elever på skolan. Det är bara ett par exempel på hans agerande, som i ett flertal frågor ligger oceaner från den värdegrund som ska prägla Strängnäs kommun och dess anställda, där just öppenhet är ett av ledorden.

Det centrala i vår protest är naturligtvis nedmonteringen av Stallarholmsskolan. En skola som under flera år gjort sig känd tack vare sitt elevfokuserade arbete, sin förmåga att låta ungdomar på glid hitta en vändpunkt i livet, sina hyllade kultursatsningar, Sveriges bästa skoltidning och även en förmåga att ge eleverna en kunskapsbas som gett dem goda möjligheter i sina fortsatta studier. Med ytterligare nedskärningar ser vi troligtvis början till slutet för Stallarholmsskolan som en komplett grundskola. Kvalitén kommer inte att kunna upprätthållas och eleverna kommer att fly skolan, vilket i sin tur leder till ännu sämre ekonomi och nedläggning av åtminstone högstadiet. När skolan läggs ner minskar ortens attraktionskraft. Vem ska då nyttja våra nya fina idrottsplatser? Vem ska då köpa hus och tomter som projekteras?

Men vår protest gäller också behandlingen av Tor Ahlmark. Han har tjänat Strängnäs kommun och Stallarholmsskolan i snart 30 år. Han är en oerhört omtyckt chef och rektor som har förmågan att se människan, vare sig det handlar om elever eller personal. Under Tors ledning tillåts vi växa och utvecklas. Han får oss att brinna för vår skola vilket i sin tur gjort att vi orkat lite till när nya besparingskrav har presenterats. Han har nu mindre än två år kvar till sin pension och han vill inget hellre än att avsluta sin yrkesverksamma gärning i Stallarholmsskolan och bidra till att säkra skolans framtid och dess kvalitet. Då påstås det att han behövs bättre på Paulinska skolan i Strängnäs. Detta är bara en listig omskrivning från grundskolechefen. Han vet nämligen lika säkert som både vi och Tor, att på mindre än två år hinner man inte vända en hopplös opinion och bygga upp något nytt som i många stycken saknar vettiga förutsättningar. Detta är bara ett snyggare sätt att ge en lojal och framgångsrik medarbetare sparken och det andas både cynism och inhumanitet.

Det finns fortfarande möjlighet att ändra på saker och ting. Andreas Gydingsgård kan ändra sitt omplaceringsbeslut av Tor. Bildningschef Lillemor Bylund kan också ändra Gydingsgårds irrfärder. Kommunchef Peter Lundberg kan också ta ansvar för sina chefers felaktiga beslut. Barn och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Lundgren kan förhålla sig mer ödmjuk inför det väljarstöd hans parti fick i det senaste valet. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet kan visa att de vill leva upp till sina respektive profilfrågor och ta en intern match med Lundgren. Oppositionspartierna, med Moderaterna i spetsen, kan agera kraftfullt och ta ansvar för att rätta till denna galenskap.

Vi är inte intresserade av fler floskler, omskrivningar och halvsanningar utan nu vill vi se handling. Ni är många som kan påverka att Stallarholmen även i fortsättningen förblir en attraktiv kommundel, där skolan är navet med förutsättningar att bedriva en bra utbildning och ett stort socialt engagemang.

Personalen på Stallarholmsskolan

Källa: http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.1215386-las-personalens-protestbrev


SJ förstörde min kväll!!

Jag blir så jäkla arg alltså!! Jag var så glad att jag skulle hinna med tåget så att jag kunde vara hemma redan klockan fem och alltså hinna övningsköra med pappa innan de vart helt kolmörkt.. Ja de trodde jag i alla fall...

När jag kommer upp till stationen ser jag att tåget är sent, men de ska komma in den tiden som det ska avgå så alltså borde jag ju hinna med bussen i Strängnäs i alla fall då jag hade ca fem minuters marginal.. Men tror ni då inte att tåghelvette måste stå och vänta drygt fem minuter extra på stationen i Eskilstuna?? Men så kommer vi till Strängnäs precis 16.21 så jag hoppades ju att bussen kunde vara så snäll att vänta ett par minuter med tanke på att den såg att tåget kom in.. Men nejdå, när jag kliver ut genom dörrarna på tåget så åker bussen ut från stationen... Underbart!! Verkligen underbart!! Så i kylan fick jag alltså sitta och vänta i en hel jävla timme för att SJ inte behagade hålla sin jäkla tidtabell!! På grund av detta han jag inte heller övningsköra som vi hade planerat och ja min kväll vart helt förstörd.. :( 

Ursäkta språket... men jag är riktigt förbannad för det här är inte okej!! När ska SJ lära sig att dem inte kan hålla på såhär?? När ska dem lära sig att dem faktiskt förstör ordentligt för ganska många människor genom att inte se till att hålla de dem faktiskt lovar?? När ska det bli en ändring??


Väntar på bussen som förmodligen är sen ig...

Väntar på bussen som förmodligen är sen igen... Jag förstår inte varför dom bara inte kan göra om tidtabellen eftersom bussen som ska gå 20.23 från Vasa alltid är minst fem minuter sen. Hmm.. Jaja, man kanske inte ska klaga dem ställer ju i alla fall inte in bussarna som dem gör med tågen. ;) positivt tänkande var det här! (Y)


Att gå upp tidigt har sina fördelar

Känner mig sådär lagom seg idag... Och trotts att jag egentligen är ledig så var jag tvungen att gå upp tidigt för att hjälpa min halvt handikappade mamma i stallet (hon gjorde illa sig när vi var ute och plockade svamp igår). Men även fast man känner sig seg så är det skönt att komma upp tidigt, dagen blir så mycket längre och det är lixom mer okej att lata sig ett par timmar. ;)

Nu så har jag precis kommit ut ur duschen, så känner mig aningen piggare nu. :) Ska göra mig iordning och käka lite lunch nu sen tänkte jag att jag kanske skulle kolla på någon film innan det blir middag och så ikväll Spårarmöte. :)


Vecka 41


18.00 - 19.30 Spårarmöte (Våga övernatta!)
Läsa inför seminariet tisdag!!
Ta första kontakten med min VFU plats!!


9.15 - 12.00 Seminarium
13.15 - 16.00 Föreläsning & Studiegruppsarbete


9.00 Körlektion
Läsa inför seminariet torsdag!!
Övningsköra??
Stallet??


9.15 - 12.00 Studiegruppsarbete
13.15 - 16.00 Seminarium


Förberedelser inför Spårarhajken!!
Scouterna, hajk i scoutgården med Spårarna!


Scouterna, hajk i scoutgården med Spårarna!
Se nya avsnittet av Vampire Diaries!! :)


Plugga körkortsteori!!
Stallet??
Övningsköra??

Äntligen vaniljbullar!!



Som jag har pratat om att jag ska baka sånna och så har det bara skjutits upp hela tiden.. Men ikväll så bestämde jag mig för att nu var det hög tid och så tog jag tag i det helt enkelt. :) Så nu har vi 47 st underbart goda vaniljbullar hemma! :D Jag bara älskar kommentaren jag fick av min kära far när första plåten var ute ur ugnen...

Pappa: "Du gör inte mycket om dagarna men när du väl gör något så gör du det bra!"
Jag: .......
Pappa: (tar en tugga av bullen) "Och är det något du kan så är det de här med bakning... vilka goda bullar alltså!"
Jag: "Ehm.. tack pappa." :)

En ridtur på Svarten



Idag har jag ridit den här mannen.. (inte världens bästa bild men han ville inte riktigt stå still när kompisarna ropade i hagen) med en mycket egen vilja. Men när man väl kommer på dom där små knepen för att komma förbi han små olater så är han bara hur mysig som helst att hantera och fint går han också även om han verkligen har det där lite hårdare nordsvensk steget. Jag vart lite paff när jag insåg hur mycket mjukare han går i traven än i skritten, det är ju verkligen inte som Princess som är precis tvärt om. ;) Men så är ju hon varmblodstravare och han kallblodstravare, så vad mer kan man vänta sig? :P Men men, en trevlig tur vart det halvt i skogen och halvt på de mysiga små grusvägarna vi har här runt om kring. :) Ser fram emot att få jobba lite mer med honom i framtiden! :)

Svamp i massor!!

Två stycken nästan fulla Ica pappkassar mat trattkantareller...
Två stycken fulla systemetpåsar med svart trumpetsvamp...
En full systemetpåse med vanliga gula kantareller...

Låt oss säga att vi har hittat en hel del svamp idag... och det sjuka är att vi lämnade hur mycket som helst kvar i skogen och att det sedan var gigantiska svampar... Ja jag vet inte riktigt vad jag ska säga.. jag har sett så mycket och så stor svamp idag att det nog slår allt jag sett under mitt tidigare liv!!

Jag är faktiskt rätt glad att vi gav större delen av det till mormor för usch och blä för att rensa så mycket.. Men hon vart ju glad och det är ju alltid kul att plocka när man hittar så mycket. ;D




Jag skulle ju inte in till marknaden i år ...

foto0341 (MMS)

Jag skulle ju inte in till marknaden i år hade jag bestämt.. Men mamma tyckte att jag absolut skulle med. Så det vart ett par timmars promenerande bland alla människor i år igen. Men jag fick ju brända mandlar av pappa och två par ridstrumpor av mamma så varför klaga? ;) Och så fick jag ju träffa kusinen och mina underbart söta kusinbarn också! :D så årets marknad kan väl ändå sammanfattas som bra. :)


Färdiga och provsmakade. Underbart goda! :)

foto0340 (MMS)

Färdiga och provsmakade. Underbart goda! :)


Det blir inge bullar idag.. Istället ska j...

foto0339 (MMS)

Det blir inge bullar idag.. Istället ska jag göra dessa baugetter som mamma ville ha till kvällsmaten idag. :) så vaniljbullar får vi göra en annan dag. ;)


Har precis fått i mig lite frukost efter e...

Har precis fått i mig lite frukost efter en låång härlig sovmorgon. :) Om en liten stund åker jag och mamma ner till mormor för en liten namnsdagsfika. Mormor bjuder alltid på tårta när hon (birgitta) har namnsdag. :) Sen så ska vi handla mat och sånt till kvällen och när vi kommer hem så ska jag baka mumsiga vaniljbullar! :)


Övningskör 3

Nu ikväll fick jag köra när jag och mamma skulle upp till stallet. Haha.. så himla nervös min kära mor var. Hon borde nästan få en medalj för att hon satt still och inte fick någon panikattack under färden. Hon har verkligen inga höga tankar alls när det gäller mig och bilkörning. :P Men det gick faktiskt bra och det erkände hon också när vi väl hade kommit hem igen och bilen stod parkerad och avstängd. ;)

Av fyra anledningar är jag stolt över mig själv trotts att det inte var så långt jag körde:

1. Jag har knappt kört mammas bil alls och den är rätt stor och klumpig ska ni veta. :)
2. Det var första gången som jag körde på smala och slingriga grusvägar. :)
3. Det var mörkt!! Jag har aldrig någonsin tidigare suttit framför ratten i mörker. :)
4. Jag fick inte ett endaste litet motorstopp! :)


Nu kan det nya året komma!

Nu är jag så redo för det som man kan bli.. Denna hittade jag nämligen i brevlådan när jag kom hem idag. :) Jag är verkligen supernöjd med hur den blev och nästan längtar till nästa år då jag får börja använda min superfina nya kalender! :D 


Morgonmänniska?? Vem tusan är det egentlig...

Morgonmänniska?? Vem tusan är det egentligen? Jag är då rakt inte det, har alltid supersvårt att komma upp ur sängen på mornarna.. Speciellet under den här lite mörkare tiden på året. Visst jag tar mig upp i tid och det är sällan jag försover mig. Men det är fortfarande ett problem då sängen är som absolut skönas på morgonen och man vill ju egentligen aldrig lämna den. Så varför kan man inte ha skola och sånt på kvällstid så man på vintern i alla fall kan få njuta av de få ljusa timmarna som bjuds? Nu kanske ni tycker att jag svamlar osammanhängande men vad jag menar är ju att detta nog i alla fall för mig hänger i hop, för på sommaren när det är ljust och varmt existerar ju sällan den här morgontröttheten. ;) vad jag ville säga med detta var att jag idag är grymt otaggad på att lämna min varma och mysiga säng.. Men de måste göras för jag har ju en hel dag i skolan som väntar. :P Hörde jag någon säga kaffe?? Trodde väl det! ;) Ha en bra start på dagen! :)


Ikväll sover vi tidigt


Jag tänker faktiskt ta och krypa ner i sängen redan nu.. Är så trött på att min förkylning aldrig vill ge sig så lika bra att sova så mycket man bar kan. Och dessutom så går mina ögon snart i kors då jag även är riktigt trött. :P Behöver jag tillägga att min säng även set superskön ut?? ;)

Så sängen nästa blir det för min del alltså, väntar en lång dag imorgon och sen på fredag när jag är ledig så blir de bullbak för hela slanten. ;) Då ska frysen fyllas till brädden med vaniljbullar! :D 


Natti natti mina söta läsare!! :)

Roligt med något nytt! :)

Idag var det inte Princess jag red utan istället fick jag rida stallets egen "ångvält" Svarten. :) Var spännande med tanke på att han är så himla olik Princess i allt. Det är ju en helt annan kroppsbyggnad.. kanske inte så konstigt då Princess är varmblod och Svarten kallblod. ;)

Kanske skulle jag förklara verför det blev på detta viset idag.. jo det är nämligen så att jag inte längre är ensam om att rida Princess. :( Men inte så mycket jag kan göra åt saken, Leffes fru har nämligen kommit på att hon ska börja rida Princess några dagar i veckan så det är bara för mig att backa undan och se glad ut ungefär. Men jag känner henne och vet att hon tröttnat ganska snabbt på de hästar hon ridit tidigare, jo hon har själv ägt ett antal hästar och rider på ridskola ett par dagar i veckan just nu. Men hon är en sån där inpullsmänniska elller vad de nu heter.. hon kommer på nästa tanke lika fort som hon kommit på den första. :P

Och idag så hade jag sådan tur.. eftersom att Maudan som hon kallas skulle rida så kunde ju inte jag. Men stackars Eva-Mari gjorde illa knäet igår och hoppar nu runt på kryckor, så hon frågade då mig om jag kunde ta ut Svarten på en tur istället. :) Det litegrann gjorde min dag ska ni veta. :)

Sjätteklassare protesterar!!


Edvinas nya bloggdesign!




Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag och inte ens en har jag ätit.. Hur tragiskt är inte det på en skala? :( Haha.. nej men jag klarar mig fint, de är ju inte direkt så att jag aldrig äter kanelbullar. Jag har ju en mormor som bakar helt underbara sådanna och när jag bakar själv så har jag hört att som inte är så tokiga dom heller. ;) Men egentligen så föredrar jag dom med vanilj i. :) Ska nog ta och baka lite sånt till helgen kanske.. mamma tog ju med den sista påsen upp till stallet här om helgen så lite påfyllning i frysen skulle ju inte skada. :)


Så nu är jag nyfiken... Vilken bulle är eran favorit?

dagarna går utan att man hinner med

Dålig uppdatering idag.. fy skäms på mig! ;) Men har haft fullt upp, var ju kursintrodiktion i skolan idag och eftersom att man har valt att sitta och pendla till Eskilstuna så innebär ju det att man måste åka hemifrån långt innan man börjar. :P Sen så hade jag ju väntat mig att jag skulle vara hemma först åtta ikväll men då vi fick sluta två timmar tidigare än planerat så var jag också hemma två timmar tidigare. Underbart! :) Det gjorde min dag kan man ju lugnt säga. :)

Nu ikväll händer det inte så mycket för min del.. tänkte kanske se någon film eller så och sen är planen att gå och lägga sig hyffsat tidigt. Har ju lovat mamma och pappa att jag ska vara hemma och uppe tidigt imorgon då sotaren kommer och dom jobbar.. Trisst men nödvändigt.. så underbart att man får en sån fin tid som 8.00-10.00 snacka om att jobba under flextid de där sotarna.. Tur för mig att jag har en del att läsa tills på torsdag.. kan ju sysselsätta mig med det under allt väntande. ;)

Nu ska jag hitta någon bra film, ha en bra kväll så länge. :)

Körlektion 5

En dubbel sådan även denna gång. Och den här gången gick det dessutom jäkligt bra om jag får säga det själv. :) Dagens lektion handlade om att snabbt kunna komma upp i hög hastighet och sen snabb inbromsning. Var inte helt säker på hur detta skulle sluta först, men det gick faktiskt mycket bättre än jag hade väntat mig. Och det känns skönt att vara tillbaka på banan igen efter förra veckans nederlag. Nu är jag taggad på att köra lite hemma också, synd bara att mammas bil är så stor och klumpig.. Men det ska nog gå bra att köra även den tillslut. ;)

En reflektion jag gjorde under körlektionen idag...
tidigare tyckte jag att hastigheter som 30 och 40 var att köra fort, men när jag sedan skulle in i stadstrafiken igen efter att ha varit ute och kört 90 på de lite större vägarna så kändes det verkligen som att vi stod stilla eller ja som om en snigel kunde kört om oss i alla fall. Haha.. roligt hur kännslan kan ändras bara sådär. :)


fram och tillbaka

Oja, träningsvärk var det här. Men det är endå inte så illa som jag hade väntat mig så varför klaga? :P Nu är jag hemma en liten stund innan jag ska iväg in till strängnäs igen. :) Egentligen så skulle jag ha vart hemma redan vid tolv, men mormor var så snäll och bjöd mig på lunch så jag vart kvar där ett tag. :) Men nu så är jag hemma, ska beställa lite kurslitteratur och sen fixa något att stoppa i magen innan jag åker in till Strängnäs för veckans Spårarmöte med temat Kniva & Gaffla! ;) De kan ni ju fundera över vad det betyder.. :P

Vecka 40


dags för trött tjej att sova

Dags för en mycket trött tjej att krypa ner i sängen. :) Det vart ingen städning idag, det tog lite längre tid i stallet än jag hade tänkt och när jag kom hem så vart de mat och duschen och sen så fixade mamma till min lugg så att jag nu faktiskt ser någonting. ;) Och sen om jag ska vara helt ärlig så orkade jag inte.. så det får vänta till en annan dag. :P

Imorgon har jag körlektion, en dubbel sådan till och med.. egentligen är jag inte alls peppad inför det. Kan kanske ha att göra med att det inte gick jättebra sist. Men men, körlektionerna brukar ju gå rätt fort så det ska nog inte bli allt för jobbigt. Lite pinsamt dock att jag säger att jag ska köra hemma mellan varje lektion och så blir det lixom aldrig av.. hmm.. måste skärpa mig när det gäller den saken.

Men nu så ska jag krypa ner i sängen..
Sov gott! :)

Lättare sagt än gjort!

Vilken enorm träningvärk jag kommer ha imorgon... Det vart ungefär en timmes ridtur i ruskvädret. :) I vanliga fall när vi rider ut så brukar jag mest låta Princess gå som hon vill.. alltså själv välja tempot i skritten och i traven. Men idag så tyckte jag att det var på tiden att hon skulle få lyssna lite på mig. Så efter att först ha värmt upp och sen sprungit av sig lite (läs V75trav) så skulle jag få henne att jogga lite, ni vet som duktiga westernhästar. Detta kan hon men det var ett tag sen vi jobbade med detta så man kan ju undra vem som vart svettigast.. Princess eller jag?? Haha.. men envis som jag är så vägrade jag att ge mig och tillslut så gick hon precis som jag ville. :) Detta får vi nog jobba mer på i framtiden, några lathetsfasoner kan vi ju bara inte ha. ;)


Minnet är bra men kort??

Mitt rum ser verkligen kattastrof ut just nu och jag borde verkligen städa.. Men innan jag tar tag i den saken så tänkte jag ta mig upp till stallet och rida en sväng. :) Bäst att passa på medans man kan, för varken måndag eller tisdag kommer jag hinna med det som det ser ut nu. :P

Men när jag kommer hem så blir det storstädning av rummet. :) Sen så måste jag komma ihåg att beställa kurslitteratur.. jag fattar inte hur svårt det ska vara, varför glömmer jag alltid bort det?? Hmm... men på något sätt måste jag komma ihåg det idag. :P

Ha de bäst så länge! :)

Jag och min kompis Leo är ute och busar i ...

foto0334 (MMS)

Jag och min kompis Leo är ute och busar i skogen. ;D


Shoppat i torsdags


Lila stickad kofta

Vit BH med söt spettskant


Brun kavaj
(bilderna gör den inte riktigt rättvisa.. den är mycket snyggare på)

RSS 2.0