Grottbjörnens folk

Författare: Jean M Auel

Serien Earth's children består av: "Grottbjörnens folk", "Hästarnas dal", "Mammutjägarna", "Stäppvandringen", "Nionde grottan" (och "The land of the painted caves", som ges ut 2011-03-29)

På baksidan av boken står det:
Grottbjörnens folk, en neanderthalklan, har levt på samma sätt i generation efter generation: bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur.
En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sin flock efter en jordbävning.
Ayla växer upp hos klanen. Hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar.
Men hennes anorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabr i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

Mina tankar:
Den här boken är helt klart en av dom bästa jag läst. Det är Precis lagom mängd spänning och man blir aldrig uttråkad av att läsa den. Och den senaste tiden så har jag fastnat väldigt mycket för böcker som har en "historia" där man använder sig av det förflutna för att skriva böckerna. Och de här är just en sådan bok. Författaren använder sig dessutom av ett lättförstått språk. Och själva handlingen är väldigt bra, när man får följa lilla Ayla genom livet efter att hon kommit bort från sin tidigare familj och då kommer till Grottbjörnens folk. Jag lovar er att om ni väll börjar läsa första boken så kommer ni vilja fortsätta till nästa.

Serien består ju av sex delar och de här är den första, men jag har redan kastat mig in i bok nummer två och kommer nog inte kunna sluta förns hela serien är utläst. Det jobbiga är bara att de sjätte och sista boken inte har kommit ut än.. de är nästan ett helt år kvar tills den kommer på Egnelska och sen lär de ju dröja längre innan man får möjlighet att läsa den på svenska. Får väll se om man orkar vänta så länge. ;) Men jag har i alla fall bestämt mig för att läsa även den. ;)

Men till er som tycker om att läsa mycket så kan jag starkt rekomendera den här boken, men man måste nog tycka om att läsa då boken består av hela 538 sidor. ;) 

 


Mina drömmars stad

Författare: Per Anders Fogelström

I romanserien "stad" ingår: Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad, Stad i världen.

På baksidan av boken står det:
Stockholm var staden i den femtonårige Henning Nilssons drömmar, där han gick bland mjölsäckar i en kvarn på landet. Stockholm väntade på honom, och när han hade brutit upp och kommit till staden, tyckte han att den låg där i sensommarens kvällssol som serverad på en silverbricka, framsträckt som gåva.
Det var år 1860, och en ny tid hade kommit, ångans tid, som fört in staden i det första skedet av en sjudande utveckling. Industrier växte fram, järnvägen höll på att byggas och sprängskotten dånade i Nybodatunneln, ångslupare plöjde stadens vatten.
Dock var Stockholm ännu en småstad, men den var allt annat än en idyll för den fattiga befolkningen på Söder, där Henning hamnade.
Han blev arbetare, slet hårt i olika yrken - han var bland annat anstäld på en stearinfabrik och var en tid en såkallad sumprunkare - och ettablerade sig till slut som hamnarbetare i Stadsgården. Han upplevde några blyga kärlekshistorier innan den stora kärleken kom och han gifte sig och fick hyra en egen liten stuga på Åsnöberget. Här och i hamnan framlevde han sitt liv, som förblev hårt.
Men hans elvaåriga som August adopterades av en borgerlig familj och fick bege sig ned och bort från de Södra bergen. "Han stannade just där Stora Glasbruksgatan öppnade sig mot slussområdet. Ett tåg pustade fram i gamla järngraven, spred sina väldiga moln av ånga när det dunkade in i tunneln. I skyarna av rök, i de glittrande gatlamporna, i diset över Strömmen - överallt såg han löften." Staden väntade på honom, den lekte och lyste som framsträckt som gåva.

"Mina drömmars stad" är alltså ingalunda en skildring enbart av livets ljusare sidor. Ändå är boken vänlig, fyld av godhet. Den ger i sin förening av ljust och mörkt, av glatt och sorgligt, ett intryck av att vara tagen direkt ur livet. Den är en färgrik tidsskildring, en fin människoskildring och en kärleksfull berättelse om en stad i utveckling, skriven med den kärlek som går på djupet och med samma ömhet omfattar de vackra och de dystra sidorna av de älskade föremålet. Per Anders Fogelström kan sitt Stockholm bättre an de allra flesta och han vet också mycket om människor och kan teckna dem både drastiskt och ömsint.
Ett fascinerande krönikespel och epos om en stad och om människorna där är inlett med "Mina drömmars stad", ett epos om de människor under den stora svenska emigrationens tid som stannade hemma och om hur de hade det. Romanen blev, liksom de böcker som fortsätter den, en ögonblicklig framgång och har sedan kommit i många nya upplagor.

Mina tankar:
Ja, när jag började läsa den här boken så hade jag ju inte så mcyekt annat att välja på. Vi skulle ju på svenskan välja en klassiker att läsa och eftersom att den här boken fans hemma så känndes de som ett bra val. Och jag kan inte säga att jag ångrar det, för de var en mycket bra bok och jag kan absolut tänka mig att läsa fortsättningen av den någon gång. Men dock inte nu på en gång då jag ska läsa en del annat först, men sen så kommer nog även de böckerna läsas.
Det som jag tyckte var bäst med den här boken var de lite gamla språket som Per använde sig av när han skrev boken och så var de såklar en del händelser i boken som fastnade hos mig, framförallt slutet. Men de tänker jag inte berätta något om då ni i så fall får ta och läsa boken själva. ;)
Men över lag så var det en mycket bra bok och jag kan lova er att jag kommer läsa de andra i serien om ett tag.. så håll ut de kommer komma uppdateringar även om den fast de kan dock dröja några månader. :P

Men jag kan absolut rekomendera den här boken om du tycker om att läsa böcker som skildrar verklighet.


Nu återupptar jag läsningen. :)

Tänkte ta upp ett inlägg som jag skrev innan jag bytte blogg, för att påminna om att detta fortfarande stämmer och för att jag nu har sommerlov, vilket är den tiden då jag läser mest. ;)

Såhär skrev jag 2010-02-26:

"Just nu så har jag ingen direkt struktur i min vardag.. så istället för att säga att jag ska läsa en bok varje vecka så tänker jag göra om lite.. Istället så kommer de bli så att jag kommer läsa minst en bok för varje vecka under det här året.. vilket betyder att i december kanske jag får läsa 52 böcker på en vecka. ;) hehe.. ne så ska det förhoppningsvis inte bli, men jag lovar er att under det här året så kommer det komma upp MINST 52 inlägg om olika böcker. ;)"


Än så länge så har jag bara läst en bok under de här året, eller nej jag har läst två men bara skrivit om en av dem. Den andra kommer upp snart. Men den som jag har skrivit om finns i min gamla blogg. Men jag kommer nog göra så att jag flyttar över den hit så att jag har alla för de här året samlade i en blogg. ;)

RSS 2.0