Vit och mörk chokladglasstårta
Ja de var ju mitt uppdrag att fixa efterrätten till morgondagens studentfirande här hemma, och detta är vad jag har ägnat mig åt att göra ikväll. ;)
En lyxig efterrätt med både mörk och vit choklad. En dröm för chokladälskaren.
Tid: 6 timmar varav ½ timmes arbetsinsats
10-12 bitar
Ingredienser:
125 g mörk blockchoklad
125 g smör
1 dl strösocker
3 st äggulor
ev. 1 st apelsin, rivet skal av
1 dl vetemjöl
3 st äggvitor
Glasskräm:
4 dl vispgrädde
200 g vit blockchoklad
Garnering:
riven mörk blockchoklad
Gör så här:
Börja med botten. Bryt blockchokladen i bitar och lägg i en skål. Värm i mikron till chokladen smälter eller smält i ett vattenbad.
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker med elvisp. Tillsätt en äggula i taget, använd elvispen. Rör ner choklad, apelsinskal och mjöl och kör med elvispen till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en egen skål/bunke. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken.)
Vänd ner äggvitorna i smeten och rör försiktigt till en jämn smet med en sked, EJ elvisp.
Häll smeten i en rund form smörad och bröad, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Gör glasskrämen:
Bryt den vita blockchokladen i bitar och lägg i en skål. Kör den i mikron till chokladen smälter eller smält i vattenbad.
Vispa grädden medelfast. Rör ner chokladen i grädden och rör om så att det blir blandat.
Häll smeten ovanpå den kalla bottenkakan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Tina tårtan 45-60 minuter i rumstemperatur innan den ska serveras. Garnera med riven mörk choklad, som du fixar lätt med osthyvel på kanten av en chokladkaka eller använd annars rivjärn.