Vit och mörk chokladglasstårta

Ja de var ju mitt uppdrag att fixa efterrätten till morgondagens studentfirande här hemma, och detta är vad jag har ägnat mig åt att göra ikväll. ;)

En lyxig efterrätt med både mörk och vit choklad. En dröm för chokladälskaren.


Tid: 6 timmar varav ½ timmes arbetsinsats
10-12 bitar

Ingredienser:
125 g mörk blockchoklad
125 g smör
1 dl strösocker
3 st äggulor
ev. 1 st apelsin, rivet skal av
1 dl vetemjöl
3 st äggvitor

Glasskräm:
4 dl vispgrädde
200 g vit blockchoklad

Garnering:
riven mörk blockchoklad


Gör så här:
Börja med botten. Bryt blockchokladen i bitar och lägg i en skål. Värm i mikron till chokladen smälter eller smält i ett vattenbad.


Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop smör och socker med elvisp. Tillsätt en äggula i taget, använd elvispen. Rör ner choklad, apelsinskal och mjöl och kör med elvispen till en jämn smet.


Vispa äggvitorna till hårt skum i en egen skål/bunke. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken.)


Vänd ner äggvitorna i smeten och rör försiktigt till en jämn smet med en sked, EJ elvisp.

Häll smeten i en rund form smörad och bröad, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.


Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175 grader. Låt svalna.


Gör glasskrämen:

Bryt den vita blockchokladen i bitar och lägg i en skål. Kör den i mikron till chokladen smälter eller smält i vattenbad.


Vispa grädden medelfast. Rör ner chokladen i grädden och rör om så att det blir blandat.


Häll smeten ovanpå den kalla bottenkakan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.


Tina tårtan 45-60 minuter i rumstemperatur innan den ska serveras. Garnera med riven mörk choklad, som du fixar lätt med osthyvel på kanten av en chokladkaka eller använd annars rivjärn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0