Bondkakor
Ingredienser: ca. 70 st.
5 ½ dl vetemjöl ugnstemperatur: 200°C.
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
¾ dl (50g) grovhackad sötmandel
200 g smör eller margarin
Gör så här:
1. Om du har matberedare: Sätt i kniven i matberedaren. Häll i mjöl, socker, sirap, bikarbonatet utrört i vattnet, mandel och matfett. Blanda ihop till en smidig deg.
1. Om du inte har matberedare: Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet. Tillsätt sockret, sirapen, bikarbonatet utrört i vattnet, mandel och matfettet skuret i skivor. Hacka snabbt ihop allt till en smidig deg.
2. Forma två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda. Skär dem i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått guldgul färg, 5-7 minuter.
5 ½ dl vetemjöl ugnstemperatur: 200°C.
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
¾ dl (50g) grovhackad sötmandel
200 g smör eller margarin
Gör så här:
1. Om du har matberedare: Sätt i kniven i matberedaren. Häll i mjöl, socker, sirap, bikarbonatet utrört i vattnet, mandel och matfett. Blanda ihop till en smidig deg.
1. Om du inte har matberedare: Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet. Tillsätt sockret, sirapen, bikarbonatet utrört i vattnet, mandel och matfettet skuret i skivor. Hacka snabbt ihop allt till en smidig deg.
2. Forma två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda. Skär dem i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått guldgul färg, 5-7 minuter.
Kommentarer
Trackback